„Съботно кафе“ на 6 април 2024 

Гостуват: Мира Сталева, Марта Петкова и Кирил Кутин

9 април 2024 г.

Мира Сталева – изпълнителен директор на Международния София Филм Фест с обзор на 28-ото издание на форума. Тя напомня, че фестивалът все още продължава с „много добри заглавия“ и има шанс да се видят интересни кинотворби, а онлайн платформата му е достъпна до средата на месеца. Няколко безплатни прожекции са организирани до 10 април във Филмотечно кино „Одеон“ в столицата, където могат да се видят петте филма номинирани за LUX – наградата на Европейския парламент, които „тази година са невероятни“, по думите й. Тя определя тазгодишния фестивал като „една фиеста на киното“ и е категорична, че „културата е единствената спойка на обществото“. Каква е равносметката, кои са наградените ленти, кои заглавия остават тук за разпространение по кината, кои места в страната ще посети „София филм фест на път“, са само част от обсъжданите теми с Мира Сталева.

Интервю с Мира Сталева:


Марта Петкова представя най-новата премиера на Националния ни балет – „Великият Гетсби“, която ще се играе на сцената на Софийската опера на 12, 13 и 14 април. В постановка на известния хърватски хореограф Лео Муич, балетът ще ни потопи в атмосферата на джазовата епоха от 20-те години на XX век. „Музиката е на американски композитори, джазова е – абсолютно „Гетсби“ и мога да кажа, че балетът също е много повлиян и от филма – кадър по кадър върви като сюжет“, казва примабалерината и директор на Националния ни балет. „Нашата публика обича история, обича разказ, а не самоцелен балет“, подчертава тя.

Интервю с Марта Петкова:


„Великият Гетсби“ в Софийската опера и балет


Пианистът Кирил Кутин за Второто издание на Клавирния фестивал в норвежкия град Ставангер, което се проведе през март т.г. Музикантът разказва как един българин прави престижен фестивал в Норвегия с участието на световни имена на пианото.

Ученик на проф. Стела Димитрова-Майсторова от Музикалната академия в София, той живее в Норвегия от 17 години и днес е ангажиран основно със своя фестивал. От 2007 г. организира концерти на различен тип ансамбли, а от 2018 г. създава собствена концертна асоциация, която представя близо 100 концерта годишно, работейки със страни като Швейцария, Швеция, Австрия и Германия. „След тази пандемия, която беше ужасна за всички музиканти, аз реших най-накрая да прехвърля всички капитали, които имам и всичкия опит, който имам, и да рискувам – с единствения в Норвегия пиано фестивал“, споделя Кирил Кутин за осъществяването на смелата си идея. Пламена Мангова, Мартин Иванов, както и самият той са българските пианисти, изнесли концерти на фестивалната сцена в 150-хилядния норвежки град Ставангер. „Главната идея на фестивала е да покаже различни пианисти и колко богат всъщност е репертоара на пианиста“, казва Кирил Кутин, който сега подготвя изданието през 2025 г. и има планове за следващите няколко години.

Интервю с Кирил Кутин: 


 Снимки от Клавирния фестивал в Ставангер, Норвегия