Играй и спечели билет за концерта на изключителния пианист Сергей Бабаян!

16 април 2024 г.

На 29 април за първи път в България ще изнесе концерт един от най-големите съвременни пианисти от световния музикален подиум – Сергей Бабаян.

Искате ли да присъствате и споделите преживяването с приятел или любим човек? Радио Класик А ще се погрижи за това. От 17 до 24 април всеки ден ще задаваме по един въпрос на страницата ни във фейсбук. Отговорете правилно и ще имате шанса да спечелите билети за двама. Но това не е всичко! Ако не спечелите, до 20 април имате възможността да закупите билет с 50% отстъпка от https://www.ticketsbg.com/

Имената на спечелилите ще публикуваме в интернет страницата ни https://radioclassica.bg/

Официални правила за участие и срок на играта: 17 – 24 април 2024 г.

***

На първия си концерт у нас Сергей Бабаян ще си партнира с музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“ под диригентството на Боян Виденов – млад български диригент с респектираща международна кариера. В програмата: Бетовен – Концерт за пиано и оркестър № 1; Менделсон – Увертюра „Хебриди“ и Симфония № 4 „Италианска“. Събитието е в столичната зала „България“ от 19:30 ч. в рамките на Европейски музикален фестивал 2024, който се организира от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община.

„Малко са пианистите от този калибър“, казва за него Боян Виденов, който ще дирижира концерта на високоуважавания музикант. Оркестър „Кантус Фирмус“, имал рядката възможност да работи през годините с имена като Найджъл Кенеди, Шломо Минц, Максим Венгеров, Пинкас Цукерман, Гил Шахам, Джошуа Бел и редица други, сега отново получава шанса да си партнира с музикант от такъв ранг.

Сергей Бабаян е роден в Армения през 1961 г., обучава се в Московската консерватория, а през 1989 г. напуска Съветския съюз и се установява в САЩ. В началото на 90-те музикантът спечелва поредица от победи в престижни конкурси, като Международния конкурс „Робер Казадесю“ (преименуван на Международен конкурс за пианисти – Кливланд), Международния клавирен конкурс Хамамацу, Япония и Шотландския международен конкурс по пиано. Името му става все по-известно, привлича интерес от страна на колеги и медии и от 1992 г. се присъединява към Института за музика в Кливланд, едно от най-значимите музикално-образователни средища в Съединените щати. Като концертиращ пианист Бабаян редовно е канен на фестивалите във Вербие или Залцбург. Той е и уважаван преподавател, а един от най-прочутите негови ученици е Даниил Трифонов, лауреат на конкурса „Чайковски“. Най-голямата страст на 63-годишния арменско-американски пианист е музиката на Сергей Рахманинов. През 2018 г. престижната звукозаписна компания Deutsche Grammophon избира Бабаян за свой ексклузивен артист, издавайки поредица от негови записи. Последният му албум, излязъл в края на март и записан с Даниил Трифонов, е озаглавен „Рахманинов за двама“.