Stabat Mater на Перголези събира млади изпълнители с утвърдени музиканти

във Великденски концерт от Европейския музикален фестивал на 19 април

17 април 2024 г.

В музикалната история съществуват изключителни примери, изградени върху сакралната тема за страданията на Божията майка. Един от тях е емблематичната композиция за XVIII век Stabat Mater на Джовани Батиста Перголези (1710–1736), създадена в самия край на твърде краткия живот на композитора. Този върховен шедьовър на духовната музика е написан през 1736 г., когато Перголези е едва 26-годишен и изживява буквално последните дни от своя земен път.

На 19 април, в навечерието на Възкресение Христово, в красивата атмосфера на Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ творбата на Перголези ще прозвучи в концерт от Европейския музикален фестивал. Солисти в изпълнението ще са Евгения Ралчева (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран). Участват още: Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова и квартет „ShabuShabu” от НМУ „Любомир Пипков“, а диригент на целия изпълнителски състав е Ивайло Кринчев. Освен Stabat Mater на Перголези, в концерта ще намерят място и творби от други композитори: Дж. Мартини, Х. Андриесен, Г. Попов и Ф. Менделсон-Бартолди.

Този Великденски концерт съчетава усилията на музиканти от различни поколения и дава възможност на млади дарования да работят заедно с вече утвърдени изпълнители. Като гости на „Съботно кафе“ с Радостина Узунова в две поредни предавания (излъчени на 6 и 13 април) участниците споделиха своята гледна точка за музиката, за личния си професионален път и за събитието, което сега ги събира на една сцена.

Според Ивайло Кринчев, Stabat Mater на Перголези привлича със своята гениална простота на музикалния език – музика, която трябва да ни накара да се смирим в навечерието на Възкресение Христово. Наскоро той се завърна от Варна, където дирижира концерта на известната пианистка Елена Башкирова с Оркестър „Кантус фирмус“ – още една тема, за която диригентът разказва, включително и за своите предстоящи проекти.

Интервю с Ивайло Кринчев:


За Гергана Николаева този концерт е много важен, защото след 30 години ще я срещне отново на една сцена с „нейното хорче“ – Детският хор на БНР. Хорът, от който тръгва любовта й към музиката и желанието професионално да се занимава с опера. Свързана е и с другите изпълнители от Великденския концерт – с талантливите момичета от струнен квартет “ShabuShabu” вече няколко пъти правят различни проекти, а Ивайло Кринчев е първият диригент, с когото работи още в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. С Евгения Ралчева се срещат при имената наша оперна певица и педагог Александрина Милчева. И двете са нейни ученички и продължават не само контакта си с нея, но и да разчитат на професионалните й съвети.

Интервю с Гергана Николаева:


Евгения Ралчева е солист на Държавна опера – Пловдив от 10 години и това лято ще я видим в спектаклите на Античния театър на „Opera open“. Но освен в опера, тя често участва и в изпълнението на кантатно-ораториални творби. Въпреки че е учила в художествена гимназия, винаги е знаела, че музиката е нейното призвание. Само 16 годишна е, когато започва да работи с Александрина Милчева. Дебютира на 21 г. в ролята на Виолета в „Травиата“, а досега е изградила редица водещи сопранови роли като Мими в „Бохеми“, Леонора от „Трубадур“, Елизабет от „Дон Карлос“, Лиу от „Турандот“ и др.

Интервю с Евгения Ралчева:


Венеция Караманова, диригентът на Детския хор на БНР, разказа за предстоящите концерти на състава и по-специално за участието на 19 април в Аулата на Софийския университет.

Интервю с Венеция Караманова:


Ралица Кръстева (цигулка), Дара Карагьозова (цигулка), Мина Георгиева (виола) и Анелия Стойкова (виолончело) са четири прекрасни млади дами, които споделят любовта към камерната музика – това е Струнен квартет „ShabuShabu“. Те са лауреати на Конкурса „Кантус Фирмус“ 2023 , а наградата им е концерт в Европейския музикален фестивал 2024. Кои са те, кой е кръстник на състава, как е сформиран ансамбъла и какво ги стимулира да продължават да свирят заедно? Отговорите на тези въпроси изпълнителките дават в студиото на Класик А – радиото, което ги срещна и с г-жа Венеция Караманова, диригентът на Детския хор на БНР.

Интервю с квартет „ShabuShabu“: