„Съботно кафе“ на 27 април 2024

Гостуват: Георги Колчаков и Надежда Тодоровска

29 април 2024 г.

„Музиката на Бах е едно от доказателствата за съществуването на Бог“, думи на Георги Колчаков, председател на Баховото общество в България и организатор на предстоящото изпълнение на „Матеус пасион“ от Й.С.Бах (Matthäuspassion, BWV 244). Няма друго музикално произведение, подобно на „Матеус пасион“, което с пресъздаването на евангелските събития да е по-подходящо да ни въведе в духовната атмосфера на Страстната седмица. Тази музика едва ли се нуждае от специално описание, всеизвестна е нейната музикална стойност, но също така и нейната способност да въздейства на хора от различен пол, възраст, националност и раса.

„Музиката на Бах е като възвишената поетична мъдрост, която трае и се издига над всички останали творби. Тя е като непреходен порив на вдъхновение, който изобилства с благодат и спокойствие, като един поток на чиста и възвишена красота“, Алберт Швайцер.

Солисти: Гиргина Гиргинова – сопран, Олга Михайлова-Динова – мецосопран, Виргил Хартингер – тенор, Виктор Кръстанов – баритон, Пламен Бейков – бас; хормайстор – Елиянка Михайлова; континуо – Димитър Тенчев и Борис Радилов, виолончели; Фестивален хор и оркестър при „Баховото общество в България“. Диригент – Йосиф Герджиков.

Съорганизатор е Културният център на Софийски университет. Билети можете да закупите от тук: https://epaygo.bg/4070768066

Георги Колчаков гостува в студиото на радио Класик А, за да представи събитието „Страсти по Матея“, което ще се състои на 29 април от 19:00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Интервю с Георги Колчаков:


Надежда Тодоровска, създател на Фондация „Веницислав Янков“, разказва как продължава започнатата миналата година инициатива в подкрепа на млади български таланти.

„Ние, от Фондация „Венцислав Янков“, вярваме, че всички заедно можем да помогнем на младите музиканти в България да развият своя талант и да радват душите ни със своите изпълнения“. Първият конкурс „Поети на пианото“ 2023 определи кои да са първите от тях – пианистите Ивайло Василев на 16 г. и Ангел Ялъчков на 17 г. За една година с помощта на стипендията, която получиха, те посетиха редица майсторски класове и година по-късно всички се радваме на техните успехи.

Член на журито през 2023 г. беше френският пианист Франсоа Шаплан, ученик на Венцислав Янков. Тази година големият музикант ще изнесе майсторски клас за млади пианисти между 13 и 17 май, последван от благотворителен рецитал на 19 май в подкрепа на следващите стипендианти на Фондация „Венцислав Янков“. По този начин Франсоа Шаплан ще изпълни поетото обещание пред своя проф. Венцислав Янков – да свири пред българска публика.

Интервю с Надежда Тодоровска: