300 години от първото изпълнение на Баховия „Йоханес пасион“

29 април 2024 г.

Тази година се навършват три века от първото изпълнение на „Йоханес пасион“, дело на великия Йохан Себастиан Бах. Монументално произведение, представено за първи път в Лайпциг под ръководството на тогава 39-годишния Бах в църквата „Свети Никола“ на Разпети петък. През април 1724 г., по време на църковната служба в най-тъжния ден от Страстната седмица, в изпълнението пее прочутият Thomanerchor (Хора на момчетата на църквата „Св. Тома“), един от най-старите момчешки хорове в света с над 800-годишна история. По-късно, през годините на своя живот, Бах ще направи и други редакции на композицията си, но тази първа версия е особено ценна, защото представлява оригиналния първообраз на целия му замисъл.

„Йоханес пасион“ е базисна композиция в творчеството на Бах, преплитаща евангелския разказ по Йоан за разпятието с хорали и други текстове. Този пасион е всъщност най-ранният, който е достигнал до нас, а другият – по-късният „Матеус пасион“ датира от 1727 г. Това са двете известни партитури, които съвременният свят познава – израз на дълбокото музикално и теологично прозрение на Бах. Предполага се, че самият той е композирал пасиони върху текстовете и на четирите евангелия, включително на Марко и Лука, но все още няма неоспорими доказателства за това.


Това лято по време на Баховия фестивал в Лайпциг един от най-големите акценти ще бъде именно 300-годишнината от първото изпълнение на „Йоханес пасион“ или както казва директорът на фестивала проф. д-р Михаел Маул, „ще разгънем червения килим за него“. Творбата ще бъде представена на няколко пъти и по различни начини: първо, с автентични за епохата музикални инструменти, с младите певци от Thomanerchor и на големия орган в църквата „Св. Тома“, след това ще има изпълнение на ансамбъл Vox Bona от Бон в храма „Св. Петър“, а в деня на откриването на фестивала „Йоханес пасион“ ще прозвучи и на открито на т.нар. BachStage в Лайпциг.

Фестивалът ще покаже и документалния филм „Живият Бах“ („LIVING Bach”, 2023 г.) на режисьорката Анна Шмит (достъпен на DVD от 12 април 2024 г.). Описван като „специален и емоционално зареден“, филмът следва интересна сюжетна линия – едно необикновено пътешествие през шест континента и среща с много любители музиканти и певци, превърнали Бах в център на собствения си живот.

По повод 300-годишнината на „Йоханес пасион“ ВВС също създаде своя документална продукция, като за целта екип на британската медия посети Лайпциг още през януари, за да заснеме хоровите репетиции в църквата „Свети Никола“. И телевизионният канал ARTE даде своя принос към голямата годишнина, с излъчването на документален запис от изпълнение на първия Бахов пасион.