Виенските фестивални седмици се откриват днес с нова концепция

17 май 2024 г.

Днес във Виена се откриват Виенските фестивални седмици – популярният фестивал за съвременни изкуства в австрийската столица, чийто нов директор е швейцарският режисьор Мило Рау, съобщават от Община Виена (Международни офиси – София). Под негово ръководство ще бъде провъзгласена Свободната виенска република, отваряйки нова глава в дългата и разнообразна история на фестивала. Традиционният културен форум, който се провежда всяка година в продължение на пет седмици през май и юни, показва театрални, оперни и танцови постановки, рок концерти, песенни рецитали, видеоинсталации и изложби от всички части на света, а същевременно е и продуцент на международни проекти. Тази година той ще продължи почти до края на юни и ще премине по доста по-различен начин от предишните си издания.

Фестивалът Wiener Festwochen съществува още от 1927 г., когато се провеждат първите събития. След период на прекъсване е възстановен през 1951 г., вече след края на Втората световна война, а само година по-късно форумът се нарежда сред учредителите на Европейската фестивална асоциация. Тази година програмата ще обхване периода между 17 май и 23 юни, когато във Виена ще могат да се видят близо 50 различни продукции и проекти, някои от които предполагат участието на публиката и са безплатни за посещение.

С интерес са очаква откриването на фестивала днес на площада пред Виенското кметство, което ще бъде съпроводено от ефектни визуализации и ще бъде излъчено от австрийската телевизия ORF 2 и германската 3sat. На събитието официално ще бъде обявена Свободната виенска република, която според концепцията на Мило Рау, е артистична република на всички и за всички. Много артисти и активисти ще излязат на откриването, сред които нобеловата лауреатка Елфриде Йелинек, новата звезда на немскоезичната литература Ким де л’Хоризонт и руската феминистка пънк-рок група Пуси Райът. На следващия ден отварят врати Домът на републиката в Етнографския музей и Клубът на републиката във Фолкстеатър.

За цели пет седмици Виена ще се превърне в център на оживени дискусии и срещи между артисти, интелектуалци и различни движения от цял свят. Разнообразната програма включва участие на унгарския режисьор Корнел Мундруцо, полската художничка и фотографка Агнешка Полска, бразилската писателка и режисьорка Кристиане Ятахи и мн. др. Различен тип събитие тази година ще бъде т. нар. Съвет на републиката, който се състои от 20 артисти, активисти, интелектуалци от цял свят и 80 жители на Виена. Неговата цел е да дава критичен поглед върху целия фестивал и да поставя на обсъждане теми като бъдещето на политиката, културата, театъра и пр. А в края на форума, Съветът на републиката ще представи подготвената от него „Виенска декларация“ – конституцията на новата република за следващите четири фестивални години, според артистичната концепция на Мило Рау.