Признанието „Златно перо“ изведе на сцената 24-ма представители на българската култура

23 май 2024 г.

„Живеем в бурно, динамично време. Промените са една след друга. Нека се опитаме да опазим нашия език чист. Нека се отнасяме към него умно, бащински, грижовно. Той се променя, както се променя времето, той е жива материя. А ние трябва да го опазим такъв, какъвто ни го е завещал патриархът на българската литература, безусловният носител на Златно перо Иван Вазов, за да го покажем на следващото поколение в пълен блясък“. С много вълнение бяха наситени тези думи на изключителната актриса Мария Стефанова, когато й бе връчена наградата „Златно перо“. Тя получи своя приз от ръцете на Мирослав Боршош – председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, а редом с нея на тържествена церемония бяха отличени още забележителни представители на българската културна общност.

Във вечерта на 21 май със „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство бяха удостоени общо 24-ма изявени творци, учени, журналисти, медии и институции. Те получиха своята изящна брошка, изработена от злато в символичната форма на писец. В знак на признание към 24-мата лауреати, всеки от тях бе представен чрез кратък видеоматериал, а на сцената се редуваха и ярки музикални изпълнения. Десетки зрители се събраха в залата на Националния музикален театър „Ст. Македонски“, от чиято сцена постоянно се чуваше поздравът „Честит празник!“ Церемонията по награждаването бе водена от оперната певица Гергана Николаева и журналистът от БНТ Симеон Иванов.

Привилегията да връчват отличията имаха официалните гости Васил Терзиев – кмет на Столична община, Евтим Милошев – служебен министър на туризма, г-жа Мария Габриел, Мирослав Боршош – председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, проф. Сава Димитров – ректор на НМА „Проф. П. Владигеров“, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, именитите музиканти Людмил Ангелов, Венеция Караманова и Велислав Стоянов, както и изпълнителният директор на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров.

„Пожелавам светлината на знанието и българската култура да пребъдат“, с тези думи поздрави присъстващите г-жа Мария Габриел, която връчи „Златно перо“ на големия оперен режисьор акад. Пламен Карталов. „Вълнувам се, защото това отличие е плод на огромен труд на всички мои колеги, с които съм работил у нас и в чужбина. Това, което постигаме, е плод на колективен труд и благодаря на всички, които са вписани като частица от тази награда“, сподели пред публиката акад. Карталов.

Г-н Васил Терзиев, кмет на Столична община, който имаше възможността да връчи „Златно перо“ на композитора Стефан Диомов, се обърна към аудиторията с думите: „Изключителна чест е за мен да съм сред вас тази вечер, сред толкова много изявени деятели на българската култура и изкуство. Имаме нужда от вашата творческа енергия, за да можем да ставаме все по-здраво и по-щастливо общество“, сподели още той. А отличеният автор на едни от най-любимите български песни отбеляза, че думата „благодаря“ ще се повтаря многократно тази вечер, и то с пълно основание.

 „Перото е много символично за мен. От една страна то е символ на полета. От друга страна с перо се пишат думите, с перо се пишат нотите, с перо може да се рисува и актьорите изговарят думите, които са написани също. Благодаря, че мога да си сложа това перо и да полетя с него“, каза пред присъстващите поетесата Маргарита Петкова. Тя изтъкна също, че отличието е още по-ценно за нея, защото го получава лично от пианиста Людмил Ангелов, на чието изкуство се възхищава.

„Горд съм, че живея в едно време с някои от личностите, с които тази вечер се качихме на сцената. Първата буква в глаголицата е кръст, защото вярата се е разпространявала чрез словото. Много ми се иска да изпишем с перото на нашия собствен живот точно тази дума – вяра. Да я пазим близо до сърцата си, защото само тя ни води напред“, каза водещият на емблематичното публицистично предаване по bTV „120 минути“ Светослав Иванов, когато беше награден от Иво Сиромахов.

Златната брошка бе връчена също на културолога проф. Аксиния Джурова, скулптора проф. Кирил Мескин, пианистката и корепетитор проф. Боряна Ламбрева, художничката Надежда Кутева, екипа на предаването „100% будни“ по БНТ, диригента и композитор Константин Илиевски, програмния директор на Чешки център – София Силвия Дерибеева, главния редактор на уебсайта Impressio Тина Философова, скулптора Иван Русев, хореографа Анелия Серафимова – Тодорова, актьора Владимир Зомбори, поп музиканта Дичо, артистичния директор на фестивала „Аполония“ Маргарита Димитрова и младия диригент Любомир Денев – син.

От името на цигуларя Георги Калайджиев, създател на проекта „Музиката вместо улицата“, отличието получи неговата сестра Стефка Великова. Поради професионални ангажименти не успяха да присъстват също Владимир Карамазов – актьор и фотограф, Веселин Веселинов – Еко – джаз музикант и Яна Титова – актриса и режисьор, които изпратиха сърдечни видеопоздрави към организаторите и зрителите в залата.

Дългоочакван момент бе обявяването на последната награда „Златно перо“, защото тя се определя от аудиторията на единственото в България ефирно радио за класическа музика „Алма Матер – Класик А“. След гласуване на сайта на медията, слушателите дадоха най-голяма подкрепа за цигуларката Йоанна Каменарска, като по този начин я удостоиха с 24-тия почетен знак „Златно перо“ и поставиха името й до останалите 23-ма тазгодишни лауреати. Тя не успя да присъства лично на церемонията, поради ангажимент във Филхармонията на Елба с прочутия диригент маестро Кент Нагано и оркестъра на Хамбургската филхармония, на който е концертмайстор.

Изключителни млади български артисти създадоха емоционалната и тържествена атмосфера на вечерта. Завесата се вдигна с химна „Върви, народе възродени“, изпят от Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова. По-късно на сцената излязоха още: Младежкият Брас бенд към НМУ „Любомир Пипков” с диригент Велислав Стоянов, виолончелистът Дарин Ламбрев – лауреат на Националния конкурс „Кантус Фирмус“, танцьорите от Клуб по спортни танци „Стил“ към Националния дворец на децата с ръководител Анелия Серафимова, Китарният ансамбъл към проекта „Музиката вместо улицата“ – гр. Сливен, Филхармония „Пионер“ с диригент Любомир Денев-син, а сред тях и известният поп изпълнител Дичо.

Церемонията „Златно перо” 2024 бе реализирана с подкрепата на Столичната община – Календар на културните събития на Столична община и в партньорство с Националния музикален театър „Ст. Македонски” и радио Класик А.


Почетният знак „Златно перо“ е учреден през 1996 г., когато първото издание е проведено в рамките на тридневен „Арт панаир 24 Май“ пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. През изминалите 28 години „Златно перо“ са получили значими творци и институции, посветили живота и дейността си на развитието на българското изкуство, култура, медии и образование. Сред носителите на  „“Златно перо“ са видни личности като акад. Антон Дончев, Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Стоянка Мутафова, Кирил Маричков, Георги Господинов, Проф. Греди Асса, Минчо Минчев, Васил Казанджиев, Анжел Вагенщайн, Анна Томова-Синтова и много други „златни“ имена на българската култура.