Берлинската филхармония празнува 10 години свой собствен лейбъл

29 май 2024 г.

Точно преди десет години и след повече от един век присъствие на международния звукозаписен пазар, Берлинската филхармония пое отговорността по издаването на собствените си записи в свои ръце. Оркестърът основа своя собствена звукозаписна марка, под която да издава продукцията си, наречена Berliner Phiharmoniker Recordings. Оказа се, че за тези десет години стъпката е била съвсем навременна и разумна, като се има предвид скоростта, с която се развиват съвременните технологии в звукозаписа. През 2014 г. дебютните издания бяха осъществени под диригентството на сър Саймън Ратъл, който тогава все още оглавяваше оркестъра, а първите записи съдържаха пълния цикъл от симфониите на Роберт Шуман. Това беше луксозен комплект от два компактдиска, придружени от книжка с текстова информация, също във версия Blu-Ray, а по-късно и ограничен брой винилови плочи. Бяха предложени и редица дигитални екстри, като например документален материал, разкриващ работни моменти от звукозаписния процес, което по-късно се затвърди като практика. „Надяваме се, че това наистина е началото на нова вълна в производството на оркестровите записи. Ние започваме и това е нашият избор!“ – бе категоричен тогава сър Саймън Ратъл.

„С основаването на нашия собствен лейбъл Berliner Philharmoniker Recordings оркестърът получи огромна свобода“, казва днес Олаф Манингер – виолончелист, медиен директор и управител на Berlin Phil Media (дружеството отговорно за дейността на марката). „Когато сега издаваме нашите записи, вече можем да отговорим и на нашите най-високи стандарти, както и тези на публиката и музиката, която изпълняваме. Дизайнът на нашите издания следва една естетическа идея, с която по най-красивия и осезаем начин съчетаваме мултимедийното представяне на музиката със задълбочената основна информация в придружаващите книжки“, добавя той.

Още по-рано Берлинската филхармония създаде и Дигитална концертна зала, която „вдигна завеса“ през 2008 г. и оттогава е един от основните източници сред качествените интернет платформи за класическа музика, дори в световен мащаб. Това е оркестър, който е имал възможността да работи винаги с престижни звукозаписни компании – Deutsche Grammophon и Sony, които от десетилетия насам са синоним на първостепенно отношение както към нивото на артиста, така и към качеството на записа и финалната продукция. И въпреки това, той се реши да основе и утвърди собствена марка в индустрията, съхранявайки напълно най-добрите характеристики в качеството на записите си.

Предстоящите издания от Berliner Philharmoniker Recordings включват: симфониите на Густав Малер на грамофонни плочи, с различни диригентски имена и в лимитиран тираж до 1000 копия, както и началото на нова поредица, фокусираща се върху солистите от редиците на самия оркестър. Тя започва със записи на първия концертмайстор на оркестъра – американският цигулар Ноа Бендикс-Балгли, а паралелно с тази линия продължава и съвместната дискография с настоящия шеф-диригент Кирил Петренко. В плановете влиза и специално издание, което да отразява почитта на оркестъра към Сейджи Озава (1935–2024), както и ексклузивно първо издание на радио записи на Берлинската филхармония с Херберт фон Караян.