Тази вечер Милен Начев отново дирижира на българска сцена

30 май 2024 г.

След повече от десетилетие блестяща кариера в чужбина, именитият български диригент Милен Начев се завръща на родна сцена за един незабравим концерт с Националния оркестър. Под неговата палка на 30 май от 19 ч. в зала „България“ публиката ще чуе следната програма: Морис Равел – „Алборада дел грациозо“, Пол Дюка – Симфонично скерцо „Чиракът-магьосник“, Мануел Де Файа – Сюита №2 от балета „Тривърхата шапка“ и Николай Римски-Корсаков – Симфонична поема „Шехерезада“.

От 2012 г. Милен Начев е диригент на световноизвестната компания Shen Yun Performing Arts със седалище в Ню Йорк. С над 1200 представления в Северна и Южна Америка, Европа, Азия, Нова Зеландия и Австралия, Начев е достигнал до сърцата на милиони. Той е дирижирал концерти на най-престижните сцени като Карнеги хол, Кенеди център, Чикагската симфонична зала и Tokyo Opera City Concert Hall и мн.др.

Начев е известен със своята силна музикалност, отлична диригентска техника и богат репертоар. В продължение на осем години той е главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио и главен гост-диригент на Симфоничния оркестър на Румънското национално радио. Бил е и музикален директор и диригент на Симфоничния оркестър на Белградското радио и телевизия, артистичен директор на International Symphonic & Opera Workshops, Ltd.  Неговите записи, излъчвани от BBC Radio 3, Mezzo TV и Radio France, са високо оценени от критиката и достъпни по целия свят.

Ангажиментите на Милен Начев като гост-диригент включват изяви с Филхармонията и Академичния симфоничен оркестър на Санкт Петербург, Театро Колон – Буенос Айрес, Симфоничния оркестър на Румънското национално радио, Филхармонията на Торонто, Националния симфоничен оркестър на Богота, Софийската филхармония, Естонския национален симфоничен оркестър, Филхармония на Карлови Вари, Чехия, Държавна опера Русе, и Филхармоничният оркестър на Буенос Айрес, Аржентина. Маестро Начев е работил с редица световно известни артисти като Денис Мацуев, Гена Димитрова, Чучо Валдес,  и много други. За своя принос към музикалното изкуство, Начев е удостоен с престижни награди от град Ватикана, Фондация Наполеон в Париж и българското Министерство на културата.