Конкурсът „Гласът на Камен“, председателстван от Хосе Кура, събира тенори от цял свят в Стара Загора

В годината, когато тенорът Камен Чанев щеше да навърши 60…

12 юни 2024 г.

Певческият конкурс, предназначен само за тенорови гласове и посветен на непрежалимия български тенор Камен Чанев (1964–2020), очаква своите кандидати за второто си издание в края на лятото. „Създаден с мисията да продължи живота на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство“, както е описан от създателите си, Международният конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“ ще се проведе между 20 и 27 август 2024 г. в Стара Загора. Последният ден от конкурса – 27 август е и денят на рождението на оперния певец, който тази година можеше да навърши 60… Огромна загуба е, че Камен Чанев загуби живота си трагично, покосен от COVID 19 на 26 ноември 2020 г., и то „броени дни след като пресъздаде по неповторим начин върха в теноровия репертоар – ролята на Отело от едноименната опера на Джузепе Верди. Последната му роля бе жестът, с който той отдаде на операта най-доброто от себе си“, е изписано на сайта на теноровия конкурс, който беше учреден в негова памет.

Зад „Гласът на Камен“ застават: Държавна опера-Стара Загора, Фондация „Камен Чанев“ и СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”. Оперният театър в града е домакин на певческата надпревара, която за втори път ще предостави „възможност на млади артисти от цял свят да пренесат посланието за пълна отдаденост и честност към изкуството на един изключителен тенор, част от най-стойностната история на световната опера“, съобщават организаторите. Конкурсът само за тенори е уникален по рода си и в него могат да участват български и чуждестранни певци на възраст между 22 години и 40 години.

Председател на журито е световнопризнатият аржентински тенор, диригент и композитор Хосе Кура, а целият състав на оценяващите също е впечатляващ. В конкурса журират както големи български имена на музиканти с международна кариера, така и водещи културни администратори и мениджъри: Таня Иванова (сопран, учредител на фондация „Камен Чанев“), Красимира Стоянова (сопран, Камерзенгерин на Виенската Държавна опера), Веселина Кацарова (мецосопран, Камерзенгерин на Виенската Държавна опера и на Баварската Държавна опера, артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора), Калуди Калудов (тенор, вокален педагог), Алекс Григорев (импресарио – TACT Artists Management), Огнян Драганов (режисьор, директор на Държавна опера-Стара Загора), Рафал Яниак (диригент, артистичен директор на Театър Виелки-Лодз, Полша), Владимир Кираджиев (диригент, професор по дирижиране във Виенското Висше училище по музика и сценични изкуства) и Лука Черета (управляващ директор WORLD ENTERTAINMENT COMPANY HUNGARY Kft).

Още подробности: „Конкурсът ще се проведе в два професионални тура пред международно жури, представящи „Гласа“ като музикален талант, и 3-ти тур с фокус личното послание на артиста, в който участниците се оценяват от публиката“, съобщава Държавна опера-Стара Загора. „Всички творби ще се изпълняват на оригиналния език и в съпровод на пиано“, като за целта са поканени корепетитори с международно признание – пианистите Вяра Шуперлиева и Урош Угаркович. При втория тур кандидатите ще пеят не само ария, посочена от тях самите, но и „от репертоара на Камен Чанев“. На третият тур – „Артистът и градът” участниците вече „се състезават за вота на публиката, като имат възможността да направят своя избор как да представят своята артистична индивидуалност – с ария от опера, мюзикъл или оперета, народна песен, популярна песен или такава, която най-добре представя тяхната национално идентичност“. Освен това, в третия кръг „имат право да участват всички, независимо дали са се класирали за финала на конкурса. За предвидения извън конкурсната програма трети тур, който ще се проведе на специално изградена сцена пред Община Стара Загора – входът за публиката е свободен“.

Кандидатстващите тенори от страната и чужбина могат да се регистрират за участие в срок до 1 юли 2024 г. на интернет сайта на състезанието https://kamenchanev.org/.

Галаконцертът на лауреатите ще се състои на 27 август от 21.00 ч. на сцената на Античния форум „Августа Траяна” с Оркестъра на Държавна опера-Стара Загора и под диригентството на Хосе Кура. Входът за публиката е с билети.

Камен Чанев бе лауреат на конкурса „Юси Бьорлинг“ в Швеция. Възпитаник на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, след което специализира в Рим в Академията на Борис Христов през 1992 г. и работи с Александрина Милчева. Същата година започва в Софийската опера, където пее пет сезона, а после се премества в Прага за две години. Кариерата му го отвежда до Виенската държавна опера и след успешен дебют като Де Грийо от „Манон Леско“ на Пучини през 2007 г. българският тенор получава постоянни покани от най-значимите оперни сцени, сред които Римската опера, Дойче опер-Берлин, Щатсопер-Берлин, Баварската държавна опера в Мюнхен, Хамбургската опера, Театро Ла Фениче във Венеция, Болшой театър в Москва и още мн. др. Имаше шанса да работи под диригентската палка на имена като Рикардо Мути, Лорин Маазел, Владимир Юровски, Паоло Кариняни, Никола Луизоти, Донато Ренцети и др., а в репертоара си изгради над 45 централни роли  от оперите „Аида“, „Бал с маски“, „Трубадур”, „Дон Карлос“, „Манон Леско“, „Тоска“, Турандот“, „Кармен“ и др.