Виенският квартет „Артис“ слиза от сцената след 45 години

19 юни 2024 г.

Известният виенски струнен квартет „Артис“ възнамерява да преустанови дейността си в края на идната година. Решението е на самите музиканти, които го оповестиха лаконично във Фейсбук: „Смятаме, че настъпи време официално да обявим, че членовете на Artis Quartet взеха решението да се разформироват след дълга и просперираща 45-годишна кариера в края на 2025 г. Очакваме с нетърпение да свирим за нашата публика до самия финал и до последния такт!“, написаха те в свой пост в социалната мрежа.

Основан през 1980 г., Artis Quartet е сред малкото струнни четворки в света, които за дълъг период от време са свирили в един и същи непроменен състав – повече от 40 години. Ансамбълът включва: цигуларите Петер Шумайер и Йоханес Майсл, виолиста Херберт Кефер и виолончелиста Отмар Мюлер, които обичайно свирят прави, с изключение само на челиста. Публиката в България също ги познава, заради концертите им на Международния фестивал „Варненско лято“.

Те започват пътя си още като студенти в Университета за музика във Виена и много скоро вече печелят награди на конкурси в Англия, Франция и САЩ. Специализират при прочутия квартет LaSalle в Колежа по музика към Университета на Синсинати, САЩ, а в средата на 80-те започва и международната им кариера. Свирят и записват предимно музика от края на XIX и началото на XX век, но са представяли и много съвременни автори. Издали са над 40 компактдиска за звукозаписните компании Nimbus Records, Sony Classical, CBS/Sony, Orfeo, Accord, Koch/Schwann и Camerata Tokyo. Носители са престижни награди, сред които Echo Klassik, Grand Prix International Du Disque/Academie Charles Cros, The Diapason D’or, Midem Classical Award и др. Още от 1988 г. излизат постоянно във Виенския Музикферайн като резидентен ансамбъл, представяйки тематични концертни серии, посветени на определен композитор.

Eдин от най-скорошните им концерти бе изнесен само преди няколко дни през юни в Брамсовата зала на Музикферайн, с програма от Хайдн, Шьонберг и Менделсон. А интерпретациите на ансамбъла често се оценяват като най-задълбочен прочит на дадена творба от жанра на струнния квартет. Последният такъв пример бе през март, когато техният запис на Шубертовия квартет „Розамунда“ D.804 за Sony Classical (2009 г.) бе посочен от радио France Musique като „най-добрата CD версия от последните 30 години“ на произведението.