Всички опери на Сметана – на фестивала в родния му Литомишъл

Между 8 юни и 7 юли 2024

21 юни 2024 г.

В началото на лятото, ако предприемете пътуване до чешкия град Литомишъл и неговия замък, неминуемо ще се озовете по следите на музикалната история на Чехия. Защото тъкмо тук преди 200 години се ражда първоучителят в националната композиторска школа на страната – Бедржих Сметана (1824–1884). Роден в бившата пивоварна на замъка на приземния етаж, това място днес вече е реновирано и е уредена изложба, която предлага поглед към детството на Сметана и живота на неговото семейство. Но освен визуалния спомен за най-ранните години на композитора, тук е мястото и на провеждания вече от десетилетия фестивал Smetanova Litomyšl  или „Литомишъл на Сметана“, създаден още през 1946 г. Между 8 юни и 7 юли 2024 г. той става сцена на десетки представления, концерти и различен тип събития, а по продължителност и обхват сега е замислен да има най-мащабното си издание, откакто съществува. Причината е в един голям национален повод – 200-годишнината от рождението на Бедржих Сметана и 140 г. от неговата кончина. Не случайно сега се отбелязва и инициативата Година на чешката музика, която като традиция също води началото си от първото честване на композитора през 1924 г., когато се е навършил един век от рождението му.

Фестивалът, който си е изградил предимно оперен облик, сега поема амбицията да представи всички завършени опери на Бедржих Сметана. За публиката има специално предложение – „пълната серия от оперите“ на композитора, което включва всички оперни заглавия, поставени от няколко институции: Националния театър на Прага, Моравско-силезкия национален театър в Острава и Словашкия национален театър в Братислава. Традиционно на фестивала гостува Чешката филхармония, която с диригента си Якуб Хруша и сопраното Катержина Кнежикова представя концертна версия на операта „Либуше“. Всички оперни заглавия от фестивалния афиш са: „Двете вдовици“, „Бранденбургци в Чехия“, „Дяволската стена“, „Либуше“, „Тайната“, „Целувката“, „Далибор“ и „Продадена невеста“.

Фестивалът позиционира Литомишъл и околностите му като музикалния център на Източна Чехия. Замъкът Литомишъл, който от 1999 г. е добавен към Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е всъщност основната сцена за концертите. Някои  събития се провеждат също в църквите на Литомишъл или на избрани места из региона на близкия град Пардубице. Това е вторият по големина и сред най-старите фестивали за класическа музика в Чешката република след „Пражка пролет“ и едновременно е най-големият извън столицата Прага.