Даниел Хоуп ще оглави фестивала и академията „Менухин“ в Швейцария

„Гщаад е основна част от моето музикално ДНК“, казва известният цигулар

26 юни 2024 г.

Цигуларят Даниел Хоуп ще поеме художественото ръководство на фестивала и академията „Менухин“ в Гщаад от есента на 2025 г. Той е новоизбраният артистичен директор на известния музикален форум в швейцарския град, създаден от самия Йехуди Менухин (1916–1999). Така немско-ирландският цигулар ще наследи дългогодишното управление на настоящия интендант Кристоф Мюлер, който работи за успешния артистичен облик на фестивала и академията в последните 24 години. Под заглавие „Наследството на Менухин в нови ръце“ фестивалът вече обяви името на новия си ръководител и посочи, че през 2026 г. именно в неговите ръце ще бъде юбилейното 70-то издание.

Историята на фестивала започва още от 1957 г., след като семейството на легендарния цигулар Йехуди Менухин се установява в Гщаад същата година. В съзвучие с философията на Менухин, който винаги е ратувал за силна подкрепа към младите музиканти, естественото продължение идва и с последващ образователен ангажимент – академията. Днес в нея се обучават подбрани таланти в общо пет програми, като дирижиране, струнни инструменти, пиано, глас и барокова музика. Ежедневните майсторски класове са отворени за обществеността, а участниците в академията изпълняват рецитали всеки следобед. Фестивалът успява да програмира над 50 концерта за период от седем седмици през лятото, като кани известни солисти, ансамбли, оркестри. Самата идея за „правене на музика в планината с приятели“ среща много съмишленици сред музикалното съсловие, което пък от година на година привлича все повече изпълнители към този красив алпийски град.

Защо Даниел Хоуп? Неговият избор за следващ артистичен директор е бил единодушен от страна на Борда на директорите на Gstaad Menuhin Festival & Academy. Някои от мотивите са следните: Хоуп има репутацията на артист, който познава фестивала отблизо, а и е бил близък до Йехуди Менухин още от детските си години; той е музикален директор на Цюрихския камерен оркестър от 2016 г., още от 2004 г. се занимава с управлението и концепцията по организацията на фестивали и концертни серии, работи с Музикалния фестивал в Савана (Джорджия, САЩ), Музикалния фестивал в Шлезвиг-Холщайн в Германия и др. 50-годишният цигулар, който от над 30 години се изявява като солист и е постоянно ангажиран към различни хуманитарни каузи, заема и други ръководни постове на музикални институции – президент на Beethovenhaus в Бон, а също и артистичен директор на концертите във Frauenkirche Dresden. Освен всичко, съвсем скоро Даниел Хоуп вече напусна Берлин и се премести да живее със семейството си в Швейцария – от юни 2024 г.

„Фестивалът на Менухин в Гщаад за мен беше отправната точка на връзката ми с музиката – тук, като малко дете, имах първата си среща с класическата музика“, си спомня Даниел Хоуп. „От 11-годишна възраст нататък ми бе позволено да обръщам нотните листи на артистите от фестивала (по време на концерт) и когато най-накрая направих официалния си дебют тук през август 1992 г., самият Йехуди Менухин седеше сред публиката. Накратко казано – Гшаад е толкова голяма част от моето музикално ДНК, че няма значение къде се намирам по света. Музиката и региона Берн Оберланд – за мен това е перфектната симбиоза”.


Юра Трошанова