Отново камерна музика в красивите Ковачевица и Гоце Делчев

Шесто издание на фестивала „Неотъпкана пътека”

28 юни 2024 г.

През лятото на 2024 г. фестивалът за камерна музика „Неотъпкана пътека” отново събира публика за концерти в Ковачевица и Гоце Делчев. Три нови произведения, написани специално за музикантите на фестивала, ще имат своите световни премиери. Всяка от новите творби ще бъде комбинирана с подбрани шедьоври от познатия класически камерен репертоар. Това лято „Неотъпкана пътека” работи с композиторите: Лора Ал Ахмад, Петър Керкелов и Светлин Христов. „Продължаваме и сътрудничеството си с Добринка Табакова, а наши специални гости са световноизвестните Александьр Фитърстийн, кларинет и Йосуке Кауазаки, цигулка, които ще гостуват в България за първи път. Към екипа ни ще се включат и българските музиканти Анна Петрова, пиано и Теодора Атанасова, виолончело“, съобщават организаторите.

„Силна и ангажирана общност от съмишленици, които не само ценят музиката, но подкрепят различни съпътстващи каузи“. Освен популяризирането на камерната музика в този красив български регион, фестивалът застава и зад други идеи – „ремонт и поддръжка на читалището в Ковачевица, засаждане на нови дръвчета и почистване на селото в последния ден на фестивала“. Също така, това лято ще бъдат проведени и нови съпътстващи инициативи – „фермерски пазар и представяне на уникалните вкусове на западнородопската кухня“.

Ето част от програмата на „Неотъпкана пътека”:

В първия ден на фестивала – 1 август 2024 г.: галаконцерт в Неврокопската митрополия, гр. Гоце Делчев. Програмата ще бъде с музика от: Й.С.Бах, Добринка Табакова, Франц Шуберт и Едуард Елгар.

2 август – читалище „Светлина“ в Ковачевица отваря врати за официалното откриване: концерт „Доста – обречена на небесното“, Клавирен квинтет от Лора Ал-Ахмад, световна премиера. В програмата на вечерта още: Йозеф Хайдн, Франц Шуберт и Карл Мария фон Вебер.

3 август – фестивалът продължава със „Звукови пейзажи“. Мелодии и вибрации за камерен ансамбъл и електроника от Петър Керкелов, световна премиера. Концертът отново е в читалище „Светлина“, село Ковачевица. В програмата още: Франц Шуберт, Й. С. Бах и Йоханес Брамс.

4 август – Следобеден концерт в читалище „Светлина“. „По пътеката на сънищата“ – песни за мецосопран, кларинет и клавирно трио от Светлин Христов, световна премиера. В програмата още: В. А. Моцарт, Арам Хачатурян и Едуард Елгар.

Всичко за „Неотъпката пътека“ 2024 на: https://neo-path.com/classical-chamber-music-festival-in-kovachevitsa